Het is buigen niet barsten
antenne rotterdam

veerkracht carnisse

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 49 | zaterdag 7 december 2019 05:22 uur | 0 bezoekers

Adoptiecorporatie Havensteder zet in op fysieke en sociale verbetering in Carnisse

In de periode 2008-2012 is Havensteder (voorheen Com-Wonen) adoptiecorporatie van Carnisse. Reden genoeg om eens te peilen wat Havensteder van Carnisse vindt. Samen met de andere Veerkracht-partners maken we kennis met Arno van der Laan en Jan Kooistra.

 


Wat?   Kennismakingsgesprek met Arno van der Laan & Jan Kooistra van Havensteder


Waar?   Bij Havensteder aan de Pleinweg 196b


Wanneer?   4 oktober 2011


 


In de periode 2008-2012 is Havensteder (voorheen Com-Wonen) adoptiecorporatie van Carnisse. Dit betekent dat in die periode 14 miljoen wordt geïnvesteerd in de verbetering van het “sociale klimaat, de buitenruimte en de kwaliteit van de woningvoorraad”. Van die 14 miljoen wordt 7 miljoen door Havensteder ingebracht en 7 miljoen door de gemeente (onder de koepel van Pact op Zuid).


Samen met de andere Veerkracht-partners maken we aan de Pleinweg kennis met Arno van der Laan en Jan Kooistra. Het blijkt dat de insteek van Havensteder vooral fysiek is, maar aan het fysieke zitten ook duidelijke sociale aspecten. Oftewel, Havensteder handelt altijd vanuit een fysieke oorzaak, maar de oplossing kan sociaal zijn. Neem bijvoorbeeld het activeren van VVE’s, het kopen van een woning waar veel overlast vandaan komt of het terugbrengen van de woonoverlast (door bijvoorbeeld huisjesmelkers, de uitbuiting van Poolse arbeiders, etc.).


Omdat Havensteder erg weinig woningbezit in Carnisse heeft, is de VVE-problematiek dominant in hun werkzaamheden. Bij het aanpakken van passieve VVE’s en achterstallig onderhoud moet je volgens de heren een lange adem hebben en het gefaseerd aanpakken. Het is lastig om eigenaren te bewegen in het gezamenlijk investeren in het onderhoud van hun portiek, zeker wanneer één of meerdere eigenaren krap bij kas zit of tussentijds verhuisd. Zo vergt het ongeveer 2,5 jaar die er tussen de start van activering tot het daadwerkelijk onderhoud plegen zit. Het activeren van VVE’s is daarbij de sleutel. Die opdrachten worden uitgevoerd door  VVE-010 (zie ook: http://bit.ly/nktirf). Zo zijn er in de afgelopen jaren 130 VVE’s geactiveerd.


Door alle inspanningen van de afgelopen jaren is de staat van de wijk volgens de heren op peil gebleven. Waar ze zich wel zorgen om maken zijn de huidige bezuinigingen op het opbouwwerk en de recente sluiting van het Clemenshuis. Carnisse is volgens de heren een starterswijk en dus een doorstroomwijk. Daardoor heeft de woningmarkt een goede marktwerking. In de mutatiegraad van die marktwerking ligt echter wel enige nuance verborgen. Er is namelijk een vaste kern bewoners die al lang woonachtig is in Carnisse. Hierdoor ligt de mutatiegraad voor een ander deel van de woningen nog hoger.


Verder neemt Havensteder deel in de Participatiecommissie (deze commissie keurt participatievoorstellen goed of af). Ook zijn ze nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Wijkvisie met als titel ‘Pak je Kans in Carnisse!’. Want Arno en Jan geloven dat Carnisse, naast een aantal hardnekkige problemen, ook een wijk met kansen is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verrassende plekken in de wijk, zoals het Amelandseplein en de Lepelaarsingel. Er wonen relatief veel jonge werkende mensen, die helaas vaak vertrekken zodra ze zich een grotere woning kunnen veroorloven.


Havensteder rond dit jaar de verbetering van 36 woningen af. Deze woningen worden voor het grootste deel verhuurd. In de loop van 2012 zijn alle woningen van Havensteder opgeknapt en deels verkocht.  Op dit moment bekijkt Havensteder welke rol ze nog kunnen vervullen na 2012 wanneer de adoptieperiode voorbij is. Daarbij speelt de discussie en de uitwerking van de Kwaliteitsprong Zuid nadrukkelijk mee.


 


Voor meer info over Havensteder, zie: www.havensteder.nl


Om contact op te nemen met Arno of Jan: Arno.vanderLaan@havensteder.nl (fysiek) of Jan.Kooistra@havensteder.nl (sociaal).

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @vcarnisse