Het is buigen niet barsten
antenne rotterdam

veerkracht carnisse

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 46 | zaterdag 16 november 2019 23:25 uur | 0 bezoekers

Interview met Frank Boerboom

Frank Boerboom is al jarenlang als opbouwwerker actief in Carnisse. We leren Frank kennen als iemand die geen blad voor de mond neemt en bevlogen anekdotes afwisselt met scherpe analyses over de huidige bezuinigingen op het welzijnswerk en de wijkenproblematiek in het algemeen.

 


Wat?    Interview met Frank Boerboom van Charlois Welzijn


Waar?    Café nabij het Zuidplein 


Wanneer?    28 september 2011 


Frank Boerboom is al bijna vijf jaar actief in Carnisse als opbouwwerker. Daarvoor is hij onder andere in het jongerenwerk actief geweest, zowel binnen als buiten Rotterdam.We leren Frank kennen als iemand die geen blad voor de mond neemt en bevlogen anekdotes afwisselt met scherpe analyses over het welzijnswerk en de wijkenproblematiek in het algemeen. Hij weet wat er speelt in Carnisse en heeft een groot netwerk om daarop in te spelen.  


Carnisse is volgens Frank een wijk met een hoge arbeidersmoraal, tenslotte “voor wat, hoort wat”. Etnisch gezien is in de starterswijk Carnisse iedereen in de minderheid. Hoewel de binding met de wijk laag is, is toch iedereen blij met “hun Netto Markt” dat volgens Frank het hartje van Carnisse is. Ook de “groene woonkamer van de wijk”, het Amelandseplein, is een ontmoetingsplek voor bewoners. Hoewel hij zichzelf geen visionair of pionier vindt, zit Frank boordevol innovatieve ideeën voor verbindingen in de wijk. Ideeën die gebaseerd zijn op een denken vanuit de potentie en aanwezige krachten van de wijk.


Wat hem ergert is dat er heel veel voor de bewoners zelf wordt gedacht en bedacht in plaats van met de bewoners. Deze werkwijze kan leiden tot inflexibele en niet-passende beleidsdoelen. Ook zijn eigen werkwijze als opbouwwerker stond onder druk van bovenaf geformuleerde productafspraken. Daardoor moest hij het “echte opbouwwerk”’ tussen de bedrijven door doen. Veel moest tegenwoordig “evidence-based”, terwijl hij liever “confidence-based” had gewerkt. De huidige werkwijzen kunnen de mate van creativiteit van de bewoners, de professionals en de wijk in het geheel beperken. De huidige kaalslag op het welzijnswerk draagt volgens Frank niet bij aan een leefbaar klimaat. Wanneer het huidige beleid deze lijn doorzet is het dan ook “pappen en nathouden” voor wat betreft de toekomst van Carnisse.


 


Frank en vele collega’s met hem zijn de dupe van de huidige bezuinigen en aanbestedingsronde op het welzijnswerk in Charlois. Hij is tot en met het eind van het jaar met verlof tot zijn contract met ingang van 31 december wordt ontbonden.


 


Komt in contact met Frank Boerboom via: frankboerboom@wanadoo.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @vcarnisse