Het is buigen niet barsten
antenne rotterdam

veerkracht carnisse

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 46 | zaterdag 16 november 2019 23:22 uur | 0 bezoekers

Interview met Marianne van den Heuvel

Onlangs spraken wij met Marianne van den Heuvel, initiator van het ‘CarnisseKansenspel’. Door de ontwikkeling en het spelen van dit spel met bewoners, heeft ze Carnisse goed leren kennen.

 


Wat?   Interview met Marianne van den Heuvel van Spel op Maat


Waar?   DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam


Wanneer?   19 september 2011


 


Rotterdam Zuid is “een toplocatie in wording” volgens Marianne van den Heuvel (zie ook haar opiniestuk in dagblad Trouw http://bit.ly/dTNN4l). Vanuit deze houding benadert zij haar werk in dit deel van de stad. Marianne werkt voor Spel op Maat en heeft voor meerdere Rotterdamse wijken spellen ontwikkeld. Middels deze spellen delen bewoners spelenderwijs woonervaringen en delen zij opinies, historische kennis en persoonlijke verhalen over hun eigen wijk.


Vele mensen in Carnisse hebben elkaar beter leren kennen tijdens een van de spelrondes van het ‘CarnisseKansenspel’. Door het doen van een spel raak je dichter bij emoties en niet alleen de cognitieve kant van je beleving, aldus Marianne. Door het vooronderzoek, de ontwikkeling van het spel en natuurlijk het spelen met de bewoners, heeft ze Carnisse goed leren kennen. In 2010 heeft ze in totaal 33 spelrondes gespeeld met bewoners, vrijwilligers, professionals, ambtenaren en andere betrokkenen uit de wijk. Tijdens haar tocht door Carnisse, met het spel op tafel, heeft ze bewoners leren kennen, waarvan velen zich al lang met hun wijk, buurt of gemeenschap engageren. Verder viel haar op dat er veel verschillende geloofsgemeenschappen in Carnisse zijn gevestigd. Dit zijn volgens haar waardevolle gesprekspartners in de wijk als het om welzijn gaat. Als gemeenschappelijke noemer voor mensen in de wijk noemt ze de leefwereld van kinderen. En juist de kinderen zijn een kwetsbare groep in de wijk. Ze vindt de huidige bezuinigingen op het vlak van welzijn en voorzieningen wrang voor alle betrokken en noemt het een “kaalslag zonder visie”.


Hoewel Carnisse als een mooi “dorp aan het Park” gezien zou kunnen worden, heeft ze helaas geconstateerd dat de wijk geen positief imago heeft. Ze maakt een vergelijking met de Afrikaanderwijk dat ondanks de problemen een wijk met meer ‘smoel’ is. Wel zijn mensen trots op Carnisse, vooral als ze er al meerdere generaties wonen. Als tip aan Veerkracht geeft ze mee dat we de bewoners van Carnisse vooral niet moeten overvragen. Veel mensen doen al zoveel voor de wijk en aan de andere kant heb je in Carnisse ook genoeg problemen ‘achter de voordeur’.


 


Het CarnisseKansenspel is gratis te leen voor bewoners van Carnisse bij de Bewonersorganisatie Carnisse (B.O.C.) aan de Carnisselaan 24.


Voor meer informatie over andere wijkspellen van Spel op Maat zie: http://www.spelopmaat.com/


Of mail: info@spelopmaat.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @vcarnisse